Home » Uncategorized » Το «πράσινο» σπίτι των μαθητών του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου

Το «πράσινο» σπίτι των μαθητών του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου


Την Πέμπτη, 4 Μάιου 2023, ο Όμιλος Ρομποτικής του σχολείου μας συμμετείχε διαδικτυακά για δεύτερη σχολική χρονιά στο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής &Τεχνολογίας 2023 που διοργανώνει το ΕΚΦΕ της ΔΔΕ Πέλλας σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό ΔΙ.Φ.Ε.Τ. του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., την  Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) και με την υποστήριξη της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Οι μαθητές μας παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία και εισέπραξαν τα θερμά συγχαρητήρια της επιτροπής του Φεστιβάλ για το έργο τους «ένα έξυπνο πράσινο σπίτι» το οποίο κατασκεύασαν στο πλαίσιο των δράσεων του ομίλου τους.

Η κεντρική  ιδέα στηρίζεται στη δημιουργία μακέτας ενός έξυπνου πράσινου σπιτιού το οποίο, μέσα από αυτοματισμούς θα ελέγχει ένα σύνολο ενεργειών που σχετίζονται με τη διαχείριση ενέργειας αλλά και την εξοικονόμηση πόρων. Πιο συγκεκριμένα, σκοπός είναι να δημιουργηθούν αυτοματισμοί μέσω των οποίων

  1. να ελέγχονται τα επίπεδα θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού προκειμένου να θέτονται αυτόματα σε λειτουργία οι αντίστοιχες συσκευές
  2. να ελέγχεται η φωτεινότητα προκειμένου αυτόματα να ανάβουν και να σβήνουν τα εξωτερικά φώτα του σπιτιού
  3. να ελέγχεται το επίπεδο υγρασίας του κήπου ώστε να ενημερώνεται  ο «ιδιοκτήτης» και να ποτίζει όταν αυτό είναι απαραίτητο
  4. να γίνεται εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για την τροφοδότηση της οικίας  με ρεύμα
  5. να διακόπτεται η παροχή ρεύματος σε συγκεκριμένες συσκευές μέσω απομακρυσμένης κλήσης κινητού τηλεφώνου.

Τέλος, σε πραγματικό χρόνο προβάλλονται στο κινητό τηλέφωνο πληροφορίες για βασικές λειτουργίες του σπιτιού που σχετίζονται με τη διαχείριση της ενέργειας.

Τα μέλη του Ομίλου Ρομποτικής: Ελένη Πατρώνια, Ειρήνη Βαφειάδη, Φωτεινή Τρυφερή, Αργύρης Παραθυράς, Δήμητρα Σοφιανίδου, Ξυλόπορτας Σάββας, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Μαρία Δημητροπούλου, Κουτσαπλή Σοφία, Παναγιώτης Κουντούρης, Παντελής Λυριστής, Τάσος Γριτζαλής, Μανώλης Μπεκρής,  Μανώλης Σπυριδάκης, Χαράλαμπος Μπεκρής, Καραντωνάκης Παράσχος, Μιχάκης Αντώνης, Χάρις Μεργιά, Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, Κωνσταντίνος Γιαννάκης.

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός, Νικόλαος Χαβιάς

Η σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου συγχαίρει και ευχαριστεί την ομάδα των μαθητών και τον εκπαιδευτικό τους για την εργατικότητα, την εφευρετικότητα και τη δημιουργική τους διάθεση, στοιχεία με τα οποία κατάφεραν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Μπορείτε το έργο των παιδιών στο  https://youtu.be/2ccLxzLBnRs

Η Διευθύντρια

Χαριτίνη Φωτοπούλου


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *